Pastribella Dr Ezani Masterchef: Kek Puding Karamel


Pastribella bersama Dr Ezani Masterchef Malaysia Season 1.

Resepi Kek Puding Karamel:

Karamel:
  • 60g gula kaster

Puding:
  • 400 ml susu segar
  • 70 g gula
  • 4 biji telur
  • Sedikit esen vanilla

Kek span:
  • 2 biji telur diasingkan kuning dan putih
  • 60g gula kaster
  • 70g tepung gandum
  • 20g mentega dicairkan

Cara-cara:
- griskan loyang dgn mentega

- panaskan ketuhar 170 darjah C

- sediakan karamel. Masak gula kaster hingga keperangan. Dengan segera tuangkan ke dalam loyang dan ratakan ke dasar loyang

- sediakan puding. guna periuk yg digunakan utk masak karamel tadi utk memanaskan susu. Panaskan susu dan gula hingga gula larut. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan kacau bersama esen vanilla. Tuang susu panas ke dalam telur dan kacau. Tapiskan adunan ke dalam loyang

- sediakan adunan kek. Pukul putih telur dgn separuh gula hingga kembang. Pukul kuning telur dgn separuh lagi gula hingga kental dan berkrim. Perlahan2 kaup balikkan putih telur ke dalam kuning telur. Ayakkan tepung ke dalam adunan telur dan kaup balik perlahan-lahan. Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau sebati.

- tuang kek ke atas adunan puding tadi. Kek akan terapung di atas adunan puding
- letak loyang di atas dulang yg besar dan tuang air mendidih ke dalam dulang besar. Bakar dalam ketuhar lebih kurang 35 minit atau hingga kek perangan.

- sejukkan, kemudian boleh keluarkan dari loyang.

0 Response to "Pastribella Dr Ezani Masterchef: Kek Puding Karamel"

Post a Comment