Bahan Bahan :-
3 cawan beras pulut
300gm Ayam tanpa tulang (dihiris nipis)
1 gengam tangan udang kering (dicuci)
4-5 cendawan shiitake kering (direndam dan dihiris secara nipis)
Bahan bahan A
*2cm halia (*dikisar)
*1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula halus
1 sudu kecil minyak bijan
½ sudu besar sos tiram
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung (yang berwarna putih)
Bahan bahan B
2 sudu besar minyak masak
2 biji bawang merah kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dicincang)
*1 sudu besar kicap hitam
*1 sudu besar sos tiram
*½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
*½ sudu besar minyak bijan
*Serbuk lada putih secukupnya
Cara penyediaan :-
*Persediaan awal:-
- Pulut direndam dalam air selama 3-4 jam.
- Ayam dihiris dan diperap degan bahan-bahan A sekurang-kurangnya ½ jam (simpan dalam peti sejuk).
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang, masukkan udang kering dan cendawan. Goreng sampai nampak kering.
- Masukkan pulut (tanpa air) dan goreng untuk 1-2 minit.
- Masukkan semua bahan-bahan B* dan kacau sehingga rata. Matikan api.
- Lapis 6 mangkuk kecil dengan 4-5 hirisan ayam yang diperap, isikan nasi pulut tadi 3/4 penuh.
- Kukus selama 30 minit atau sampai masak.
- Padamkan api dan biar nasi dalam kuali ke steamer untuk 5-10 minit. Kalau terus keluarkan lepas kukus, permukaannya akan jadi kering.
- Terbalikan nasi pulut ke atas pinggan dan hiaskan dengan hirisan chili jika suka.
- Sedap juga dimakan dengan chili sos yg pedas.
0 Response to "Resipi Nasi Pulut Cina Harum"
Post a Comment