Resepi Istimewa Ayam Goreng Berlada
Resepi Ayam Goreng Berlada, kepak ayam yang pedas dan sedap, sesuai di makan bersama nasi lemak, boleh menggunakan juga bahagian lain ayam.
- Masa:
- Penyediaan: 45 Minit | Memasak: 20 Minit | Keseluruhan: 65 minit
Bahan-Bahan:
- Kepak ayam - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.
- Bahan untuk dikisar halus:
- 15 tangkai lada kering - direndam air panas supaya lembut.
- 1 sudu teh penuh lengkuas hiris.
- 1 sudu teh penuh halia hiris
- 1 batang serai - dihiris
- beberapa camca air (jika guna pengisar) utk memekatkan bahan rempah.
- Bahan-bahan lain berkaitan:
- 1 sudu teh rata serbuk kunyit - dicampur dgn bahan kisar diatas.
- Minyak utk menumis.
- Garam secukup rasa.
Cara Penyediaan:
- Kelar kepak ayam supaya perencahnya dapat diserap. Lipatkan bahagian hujung kepak ayam ke bawah, seperti bentuk tiga segi (supaya kepak ayam tidak mengembang keluar semasa digoreng).
- Lumurkan kepak ayam dgn bahan-bahan kisar, dan perap selama 15-20minit.
- Panaskan minyak. Setelah minyak pejar, kecilkan apinya, biar sederhana. Goreng kepak ayam hingga garing. Angkat dan toskan diatas kertas dapur.
Tips:
Satu cara lain ialah sapukan sedikit minyak pada kepak ayam, kemudian panggang kepak ayam dlm ketuhar hingga garing.
0 Response to "Resepi Istimewa Ayam Goreng Berlada"
Post a Comment