Resepi Mudah Masak Lemak Batang Keladi Dengan Siput Sedut

Resepi Mudah Masak Lemak Batang Keladi Dengan Siput Sedut





Hidangan : Sekeluarga


BAHAN-BAHAN 


  • 2 bungkus siput sedut( potong belakangnya dan basuh bersih2) 
  • 2 bungkus batang keladi (celur sebentar sehingga sedikit empuk dan buang airnya) 
  • 21 biji lada cili 
  • 1 1/2 inci kunyit hidup 
  • 5 biji bawang merah kecil sedikit
  • Ikan bilis 
  • 1/2 inci belacan 
  • 3 helai daun kunyit 
  • 2 biji kelapa(ambil santannya) 
  • 2 keping asam gelugor 
  • Garam dan ajinomoto 


CARA-CARA


  • Tumbuk lada,kunyit,garam,ikan bilis,belacan sehingga lumat 
  • Masukkan siput dan batang keladi kedalam periuk
  • Masukkan pula bahan bahan yang telah di tumbuk lumat tadi 
  • Kemudian masukkan santan yang telah diperah dari  ( 2 biji kelapa )
  • Hidupkan api sentiasa kacau sehingga mendidih
  • Setelah mendidih, masukkan ajinomoto,asam gelugor dan daun kunyit
  • Biarkan seketika, setelah cukup masak .
  • Bolehlah dihidangkan dan selamat mencuba :)


0 Response to "Resepi Mudah Masak Lemak Batang Keladi Dengan Siput Sedut"

Post a Comment