RESEPI KAMPUNG SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU
BAHAN-BAHANNYA
- 1 cekak pucuk ubi muda, asingkan dari tangkainya
- 6-7 tangkai pucuk labu, ambil daun dan batangnya yang lembut
- 6 helai daun kunyit muda
- 4 papan petai
- 2 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
- 5 camca besar penuh tempoyak
- 1 liter santan
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS
- 45 biji cili padi kampung (boleh kurangkan)
- 5 batang serai, hiris halus
- 1 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
- Pucuk ubi, dimayang halus, cuci dan toskan hingga kering. Pucuk labu digentel kemudian dimayang halus, begitu juga dengan daun kunyit, cuci dan toskan hingga kering. Petai diambil isinya dan hiris nipis. Ikan bilis ditoskan, perah sedikit dan tumbuk kasar. Ketepikan.
- Masukkan bahan2 kisar halus ke dalam kuali bersama tempoyak, ikan bilis dan santan. Kacau rata dan masak hingga mendidih, kacau selalu. Bila kuah kelihatan pekat, masukkan kesemua jenis sayuran yang dimayang halus tadi dan juga petai. Gaul rata, masak dengan api sederhana.Kacau dan masak hingga pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
* Hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng pasti membangkitkan selere ..
SELAMAT MEMCUBA :)
0 Response to "RESEPI KAMPUNG SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU"
Post a Comment