RESEPI MUDAH APAM BALIK COKLAT
Bahan Bahan :
2 biji telur
3/4 cawan gula
Secubit garam
1 1/2 cawan susu cair/ fresh milk
1 1/2 cawan air
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bika soda
3 1/2 cawan tepung gandum
Sedikit pewarna kuning
Cara Cara Penyediaan :
Masukkan telur dan gula dalanm blender. ( kisar sehingga sebati )
Masukkan air dan susu ( kisar lagi sehingga kembang )
Masuk baking powder dan bika soda ( kisar lagi sehingga sebati )
masukkan tepung sikit demi sedikit ( kisar lagi )
Panaskan kuali leper, sapukan marjerin.
Letak satu senduk adunan ( ratakan ) kemudian biarkan sebentar.
Taburkan gula, kacang kisar. Biarkan ia masak . ( gunakan api yang perlahan )
Bila menjadi kekuningan, picitkan coklat yang dicairkan.
Setelah siap, boleh lah angkat.
SELAMAT MENCUBA :)
guna kuali leper jer
dah siapp...yg ni masak lama sikit - jd garing
Garinggggkan...sedap n lembut....x cayaaa...cubalahhh..x nyesal punya...
tips : sapu sikit jer margerin kt kuali leper tu, guna tisu dapur..klu byk margerin...apam tu x licin kulitnya...jd cam peta..
0 Response to "RESEPI MUDAH APAM BALIK COKLAT"
Post a Comment