RESEPI ORANG KAMPUNG IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

RESEPI ORANG KAMPUNG IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK 






Bahan Bahan :



  • 1 ekor ikan patin 
  • 5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih 
  • 1kuntum bunga kantan - belah 2 
  • Sedikit daun kesum 
  • 1 keping asam keping jika perlu 
  • Garam secukup rasa



Cara Cara Penyediaan :



  • Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
  •  * Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa atau asam limau. 
  • Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
  • Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
  • Tumbuk cili padi dan kunyit.  
  • Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan. 
  • Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
  • Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
  • Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.


0 Response to "RESEPI ORANG KAMPUNG IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK "

Post a Comment