Resepi Popiah Pisang

POPIA PISANG






BAHAN-BAHANNYA
  • 8 - 10 biji pisang emas
  • 8 - 10 keping kulit popia
  • Secubit garam halus
  • 4 camca besar gula aising*
  • 1 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*gaul rata)


CARA MEMBUATNYA
  • Pisang dikupas kulit kemudian gaul dengan sedikit garam halus (tujuan nak kasi pisang tu rasa lemak2 sikit). Ambil sebiji pisang dan bungkus dengan sekeping kulit popia (keadahnya sama macam anda buat popia), basahkan hujung kulit popia dengan air atau putih telur, dan gulung kemas. Buat hingga siap untuk baki pisang dan kulit popia. Ketepikan.
  • Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng popia pisang tadi (goreng 5 biji sekali) dan balik2kan agar masak sekata. Bila kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas kitchen paper towel. Bila sejuk, alihkan ke dalam pinggan.
  • UNTUK MENYEDIAKAN :- Ambil popia pisang tadi (guna 2 - 3 biji satu hidangan), kerat dua setiap satu (atau terpulang pada style anda).

0 Response to "Resepi Popiah Pisang"

Post a Comment