BINGKA CRACKERS RECIPE

BINGKA CRACKERS RECIPE





Bahan Bahan :

  • 140 gm biskut cracker (biskut lemak)
  •  85 gm tepung gandum
  • 210 gm gula (letak 1 cwn )
  • 3 biji telur
  • 710 ml santan @ susu cair
  • 1 sudu besar butter @ marjerin @ minyak sapi
  •  1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau atau 3 helai daun pandan dan kisar sekali (pastu tapis)
  • Secubit garam
  • Sedikit bijan untuk tabur
 
Cara Cara Penyediaan :

  • Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
  • Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur. ( masukkan 3 helai daun padan sekali, pastu sebelum tuang ke acuan tapis dahulu )
  • Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  • Panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan.
  • Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
  • Sejukkan dan potong.

0 Response to "BINGKA CRACKERS RECIPE"

Post a Comment