Nasi Lemak
Bahan- bahan untuk membuat nasi lemak (untuk 4 orang)
Bahan A (untuk nasi)
- 3 cawan beras (dibasuh dan ditoskan)
- 3 ½ cawan santan pekat
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Sedikit gula dan garam
Bahan B (untuk sambal)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 sudu besar cili giling
- Sedikit asam jawa
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- ¾ gula melaka
- Sedikit gula dan garam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara masakan Nasi Lemak
- 1. Satukan kesemua bahan-bahan A ke dalam periuk.
- 2. Tanak nasi seperti masak nasi biasa
Cara membuat sambal nasi lemak
- 1. Tumiskan bahan kisar sehingga wangi.
- 2. Kemudian masukkan cili giling, halia, asam jawa dan daun pandan.
- 3. Tumiskan sehingga pecah minyak.
- 4. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan gula melaka, bawang besar serta sedikit gula dan garam.
- 5. Tumis sehingga pecah minyak sekali lagi.
- 6. Masukkan bilis goreng ke dalam sambal atau boleh juga diasingkan dari sambal tadi.
- 7. Hidangkan bersama ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan telur.
- * Tips tambahan:- gunakan kelapa tua dan elakkan kelapa muda, kerana kelapa muda kurang bersantan dan nasi akan kurang berlemak.
0 Response to "Resepi Nasi Lemak"
Post a Comment